Zdrowe śniadanie – 5 przepisów z pomysłem...
Dobry pomysł na śniadanie nie jest skomplikowany, a dodatkowo pomaga odczarować śniadaniową rutynę i sprawia, że z niecierpliwością oczekujemy kolejnego poranka. Zobacz przepisy na łatwe, pożywne i zdrowe śniadania!
1. Jajecznica
Porcje: 1 | Kcal: 376
Składniki:
2 garści szpinaku baby, 2 jajka, 100 g sera feta (w kostkach), 1 łyżeczka oleju.
Sposób przyrządzenia:
Rozgrzej tłuszcz na patelni, wrzuć szpinak i podgrzewaj, mieszając od czasu do czasu, aż zmięknie. Wbij jajka, dopraw solą i pieprzem (pamiętaj, że feta jest naturalnie lekko słona), zamieszaj. Dodaj pokruszone kostki sera, raz jeszcze zamieszaj i gotowe.
Korzyści dla Ciebie:
Ta świetna jajecznica jest doskonałym regeneratorem na przykład po treningu. Napakowana po brzegi białkiem pozwoli szybko odzyskać siły i wzmocnić obolałe mięśnie.
2. Ciastka owsiane
Porcji: 12 | Kcal: 194
Składniki:
1 łyżka miodu, 2 łyżki oleju kokosowego, 2 łyżki masła orzechowego, 280 g płatków owsianych, 3 łyżki siemienia lnianego, 1 łyżka pestek dyni, 2 łyżki posiekanych daktyli.
Sposób przyrządzenia:
Rozgrzej piekarnik do 200 °C. Na patelni rozgrzej olej, masło, miód i wymieszaj je ze sobą. Dorzuć resztę składników, rozmieszaj i przelej do formy 20 x 20 cm. Wyrównaj łopatką i piecz 10-15 minut. Wystudź i pokrój w kwadraty.
Korzyści dla Ciebie:
Ciastka mają dużo białka i błonnika. Mogą więc bronić przed napadami głodu przez wiele godzin.
3. Owsianka
Porcje: 1 | Kcal: 551
Składniki:
150 g płatków owsianych, 250 ml mleka 0,5%, 1 łyżka waniliowego białka serwatkowego, 1 łyżka syropu klonowego, 1 łyżka siemienia lnianego, szczypta cynamonu.
Sposób przygotowania:
Wsyp płatki do małego garnka i zalej je mlekiem. Gotuj na dużym ogniu 5-8 minut. Odstaw i wymieszaj z białkiem serwatkowym i syropem. Przelej do miski, posyp siemieniem lnianym i cynamonem.
Korzyści dla Ciebie:
To idealne zdrowe śniadanie, które utrzyma Cię na nogach bardzo, bardzo długo. Jest bardzo pożywne i bogate w składniki odżywcze.
4. Koktajl
Porcje: 1 | Kcal: 494
Składniki:
150 g naturalnego jogurtu, 50 g jagód, 50 g czarnych porzeczek, 1 łyżka pestek dyni, 1 łyżka ziaren słonecznika, 30 g płatków owsianych.
Sposób przygotowania:
Owoce i jogurt zmiksuj w blenderze do gładkości, dosyp resztę składników, zamieszaj i gotowe.
Korzyści dla Ciebie:
Jogurt reguluje pracę jelit i żołądka. Jagody mają pozytywny wpływ na cholesterol.
5. Zielone smoothie
Porcje: 1 | Kcal: 251
Składniki:
300 ml nieklarowanego soku jabłkowego, 1 garść szpinaku baby, 1 garść jarmużu, 1 banan.
Sposób przygotowania:
Składniki zmiksuj w blenderze.
Korzyści dla Ciebie:
Posiłek ten jest bogatym źródłem witamin.